Energidirektivet til EU kan sprenge regjeringen. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har innkalt ekstraordinære møter om saken.

I Senterpartiet truer mange med regjeringskrise og det er innkalt til kveldsmøter både der og i Arbeiderpartiet. Likevel tror energiministeren på løsning.
Kortversjonen
- Senterpartiet truer med regjeringskrise over EUs Ren energi-pakke, men energiminister Terje Aasland tror på en løsning med Sp.
- Aasland mener direktivene støtter Norges mål om mer fornybar energi, energieffektive bygninger og ønsket om å beskytte EØS-avtalen.
- Han understreker at de aktuelle direktivene ikke handler om strømpriser, og at regjeringen jobber med å finne en løsning.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Utenfor falt snøen tungt fra himmelen. Innenfor veggene på Statsministerens kontor la Aasland torsdag frem en særlig vanskelig sak for sine kolleger i regjeringen.
På den ukentlige regjeringskonferansen tok han til orde for at Norge bør innføre tre direktiver fra den omstridte Ren energi-pakken fra EU.
Saken får frem en dyp kløft mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet, de to partiene i regjering. Men Aasland har ikke gitt opp å komme til enighet med Sp.
– Jeg opplever at møtet i dag har hatt en veldig god og grundig diskusjon og analyse av situasjonen. Så jobber vi videre med det som utgangspunkt, sier han.
Etter møtet forklarer han hvorfor han mener det er viktig at regjeringen nå tar grepet som Sp protesterer høylytt mot.
Han mener direktivene handler om det som allerede er vedtatte målsetninger i Norge:
– Vi ønsker mer fornybar energi, mer energieffektive bygninger og en mer effektiv bruk av energien, sier Aasland.
Han understreker at de mest kontroversielle delene av Ren energi-pakken ikke er til behandling nå. Han sier at de delene ikke vil komme til behandling før valget til høsten.
– Vi behandler ikke det som handler om strøm, strømpriser, Acer eller strømmarkedet nå, sier han.
Det vil de trenge mer tid på.
Det har lenge vært kjent at saken er veldig vanskelig for de to partiene.
Aasland trekker frem tre argumenter for hvorfor han likevel mener at det var riktig å legge det frem nå.
1. Viktig for næringslivet
– Det står viktige rammebetingelser på spill knyttet til disse direktivene, sier Aasland.
Han trekker frem noen eksempler.
– Nå får ikke Norwegian den økonomiske effekten av å kutte klimautslipp som de ville fått hvis de var lokalisert i for eksempel Sverige, sier Aasland.
Han sier også at flere selskaper ønsker å produsere såkalt elektrodrivstoff i Norge. Hvis det skal bli aktuelt, mener Aasland at Fornybardirektivet må danne rammene rundt det.
2. Norge kan havne i en internasjonal skvis
– Geopolitisk er det en veldig uavklart situasjon nå. Det handler om hva USA vil gjøre overfor EU. Det kan få konsekvenser for Norge, sier Aasland.
Det kan bli en tollkrig mellom USA og EU. Det kan bli et krevende farvann for Norge å manøvrere i.
– Da er det viktig at EU ser på oss som en venn, så vi ikke får handelsrestriksjoner mot oss eller tollbarrierer mot EU.
3. Verne om Norges viktigste avtale
Det tredje punktet handler om å verne om EØS-avtalen.
– Den er det viktigste rammeverket vi har for tryggheten til norsk næringsliv og det norske folk, sier Aasland.
Han er klar over at Norge nå har et stort etterslep av rettsakter som venter på å tas inn i EØS-avtalen.
EU har uttrykt utålmodighet med Norge. Det tydeligste tilfellet var et brev EU-kommissæren for energi sendte til Aasland.
Men han hevder at han ikke er utsatt for noe press fra EU om å få dette raskt gjennom nå.
– Nei, det opplever jeg ikke.
– Forståelse for at det er sensitivt
– Er du overrasket over at det kommer så sterke reaksjoner fra Senterpartiet?
– Jeg er klar over at i Senterpartiet er EØS-avtalen også omdiskutert, sier Aasland, diplomatisk, men viser til at Norge er forpliktet til å slutte seg til de direktivene som kommer gjennom EØS-avtalen.
– HurdalsplattformenHurdalsplattformenRegjergingsplattformen som Ap og Sp har blitt enige om, og styrer på grunnlag av i regjering. slår fast at vi styrer på basis av EØS-avtalen, sier han.
– Jeg har forståelse for at strøm er et følsomt tema nå, når det har vært en krevende situasjon med høye strømpriser. Men da har denne regjeringen sørget for å ha en ordning der vi kutter konsekvensen av de høye prisene, sier han. Jeg vil også understreke at disse tre direktivene ikke handler om strøm eller vil kunne påvirke strømprisen.
– Anser du dissens i regjeringen som et alternativ her?
– Jeg vil ikke spekulere i det nå. Heller ikke kommentere på det som kan være mulig utfall av dette. Vi har bestemt oss for at vi har en prosess videre med utgangspunkt i å se om det er mulig å finne en løsning.
– Enkelte kaller dette en regjeringskrise, vil du si det er det, eller kan bli det?
– Det er klart det er et følsomt spørsmål, men samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering har vært, og er helt glimrende, mener Aasland.
– Vi har løst store saker, og har en veldig fin tone oss imellom i regjering. Jeg mener vi har et veldig godt utgangspunkt for å løse krevende saker, sier Aasland.
Aftenposten traff Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter møtet i regjeringen. Han ville ikke kommentere saken da.
Parlamentarisk leder Marit Arnstad slår overfor NRK imidlertid fast at de Sp også etter møtet står fast på at det er uaktuelt å innføre de tre direktivene.
Møter i partiene
Etter møtet i regjeringen skal Terje Aasland og Ap-leder Støre legge frem forslagene for Aps stortingsgruppe i et digitalt møte.
– Det er et rent infomøte om de tre direktivene. Det er en kort gjennomgang av hva de tre direktivene innebærer og hvorfor vi gjør det nå, forteller Aasland til Aftenposten.
Han sier de deretter skal møte partiets ordførere og gruppeledere fra Ap i kommunene.
– Det handler om å forankre og gi informasjon til partiorganisasjonen på en god måte, sier Aasland.
– Har du resten av partiet med deg?
– Det er helt sikkert diskusjoner også i Ap, det går jeg ut fra. Vi er et diskusjonsvillig parti. Så jeg skal ikke forskuttere noe som helst. Men dette er forholdsvis enkle saker. Så er det det utenfor som kanskje kommer til å bli mest diskutert, sier han.
Også i Senterpartiet skal det informeres, de samler sitt sentralstyre i kveld.
Source link