
Torsdag kveld ble Norges beste ost kåret på Vulkan i Oslo.
KONGEOST: Norges beste ost i 2025 lages på Hitra ute på trøndelagskysten. Den ligger lagret og pusses på i ett år får noen putter den i munnen sin.Foto: Jørgen Pettersen
– For en opplevelse. Vi er stolte og ydmyke over dette.
Det skriver Mona Nynes på Facebook etter at osten hennes ble kåret til Norges beste ost.
Kongeosten er en fast ost av Gruyèretypen og blir lagret godt over ett år. Den er ystet på økologisk, upasteurisert, kumelk.
– Jeg har stor respekt for all den gode osten som lages rundt i landet. At vi er i toppen, er en fantastisk bekreftelse på den jobben vi gjør. Vi er et team på fire som gjør alt fra bunnen av. At Kongeosten vant, er rett og slett bare helt konge!
Hun hadde ikke mulighet til å dra til Oslo for å motta prisen.
– Vi melka i går kveld, sier Nynes.


Også vunnet tidligere
Hitra Gårdsmat har også tidligere vunnet priser både i NM, VM og under Matfestivalen i Trondheim for sin, blant annet, mer kjente Grotteost.
Men det er kongeosten som er Nynes sin egen favoritt.
– Den har veldig mye smak og er en tydelig balansert ost, sier Nymes til NRK.
Mona og Lars Nynes tok over gården på Hitra og det allerede prisvinnende ysteriet i 2019.
Hemmeligheten bak suksessen er hun tydelig på.
– Det er kyrne det, sier hun.
Norgesmesterskapet i Ost ble arrangert igjen torsdag etter en pause siden 2021.
Årets ost ble kåret etter at å ha blitt testet av trente fagfolk i innledende runde, semifinale og finale.
Konkurransen foregikk på Vulkan Arena i Oslo og finalen var åpen for publikum.