Venstre mener Norge «selvfølgelig» må bidra med styrker til Ukraina

Jonas Gahr Støre mener det ikke er tiden for å diskutere norske styrker i Ukraina. Venstre-leder Guri Melby er sterkt uenig.
– Selvfølgelig bør også Norge bidra med soldater i fellesskap med våre allierte, slik Storbritannia og Sverige nå åpner for, slår Guri Melby (V) fast.
Mandag holder Frankrike krisemøte med europeiske ledere. Møtet i Paris kommer etter uttalelser fra USA om at europeiske land ikke vil få plass ved bordet under forhandlingene om Ukraina-krigen.
På krisemøtet deltar blant andre Tysklands kansler Olav Scholz, EU-president Ursula von der Leyen, Italias statsminister Giorgia Meloni, Nato-sjef Mark Rutte og den britiske statsministeren Keir Starmer.
Starmer åpnet sent søndag kveld for at det kan være aktuelt med britiske soldater i Ukraina. Jonas Gahr Støre vil imidlertid ikke ta stilling til dette.
– Det er ikke tid for å diskutere det, sa Støre under et NRK-intervju mandag morgen.
– Avgjørende at Europa står samlet
Venstre-leder Melby mener på sin side at det er på sin plass å diskutere norske styrker i Ukraina.
– Målet må være at det blir fred i et fritt og selvstendig Ukraina, og for å oppnå det trengs det solide sikkerhetsgarantier som ivaretar freden, både politisk og militært. Ukrainas sikkerhet er også Norges sikkerhet, og derfor må vi være åpne for å bidra med det som trengs, sier hun.
Venstre har vært blant de mest ivrige pådriverne for Norsk bistand til Ukraina siden den russiske invasjonen i 2022.
– Nå er det avgjørende at Europa står samlet og at Norge bidrar. Norge må øke den militære støtten til Ukraina betraktelig, for å sette dem i så sterk forhandlingsposisjon som mulig.
Høyre åpner for fredsbevarende styrker
Høyre-leder Erna Solberg er positiv til at Norge på sikt kan stille med fredsbevarende styrker i Ukraina, slik Storbritannia nå er åpen for.
– Det aller viktigste nå er å bli enige om reelle sikkerhetsgarantier for Ukraina. Bakgrunnen for det er at tilliten til at Russland vil overholde en eventuell fredsavtale er svært lav, sier hun.
Erna Solberg
– Norge har tradisjon for å stille opp med fredsbevarende styrker, når det foreligger en fredsavtale. Det bør vi ikke avvise nå. Hvis vilkårene og rammene er i tråd med det vi mener er riktig, må også Norge vurdere bidrag.
Frp-leder Sylvi Listhaug er imidlertid helt på linje med Støre.
– Det er det naturlig å ta stilling til når det eventuelt blir en problemstilling. Det viktigste nå er at Ukraina og Europa får ta del i eventuelle fredsforhandlinger.
KrF-leder Dag-Inge Ulstein sier at partiet ikke ønsker å bidra til «ytterligere polarisering i media rundt et så avgjørende spørsmål.»
– En slik beslutning må baseres på den oppdaterte innsikten vi får i samtalene mellom regjeringen og Stortinget, sier han.
MDG: – Bør ta denne debatten nå
MDG-leder Arild Hermstad er sterkt uenig i at man bør vente med debatten.
– MDG mener vi bør ta denne debatten nå, og vi mener det vil være svært vanskelig å forklare hvorfor Norge ikke skal bidra dersom andre europeiske land vil.
Han er tydelig på hva MDG mener.
– Hvis Ukraina ønsker europeiske fredsbevarende styrker i landet etter en våpenhvile, bør også Norge være åpne for å stille soldater og materiell til disposisjon.
Bengt Fasteraune er forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet. Han mener Norges oppdrag nå er å trene opp ukrainske soldater, samt å bistå med utstyr, penger og logistikk.
Fasteraune er enig med Støre i at det ikke er tiden for å diskutere norske styrker i Ukraina.
– Men om vi kommer dit, kan det være aktuelt med fredsbevarende styrker, sier han til Aftenposten.
Bengt Fasteraune
Forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet.
SV på sin side kan bare støtte norske bidrag til en fredsbevarende styrke under FN-ledelse, etter at en fredsavtale er på plass. Det sier utenrikspolitisk talsperson Ingrid Fiskaa.
– Er det ikke et premiss for fredsforhandlingene at det er en fredsbevarende styrke tilgjengelig?
Ingrid Fiskaa
Utenrikspolitisk talsperson i SV.
– Ukraina trenger sikkerhetsgarantier. Derfor er det viktig at det kommer på plass som en del av en fredsavtale. En fredsbevarende styrke i FN-regi er en måte å gjøre det på, sier hun.
Heller ikke Rødt utelukker å støtte for fredsbevarende soldater, men utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes presiserer at partiet er mot «å sende norske styrker inn i krigen som fortsatt pågår».
– En eventuell forespørsel fra Ukraina eller FN om at Norge skal bidra må vurderes konkret, ut fra situasjonen og mandatet, sier Moxnes.
Source link