Ap-kvinner krever full likestilling i Støres nye regjering

Kvinnenettverket i Oslo Ap krever at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) plukker ut like mange kvinner som menn når han nå setter sammen sin nye regjering.
Kortversjonen
- Kvinnenettverket i Oslo Ap krever full likestilling i Jonas Gahr Støres nye regjering, med like mange kvinner som menn.
- Dagens regjering har en overvekt av menn, med ni kvinner og elleve menn som statsråder.
- Sporsem påpeker problematikken med skjev kjønnsrepresentasjon i flere departementer, særlig i henhold til kjønnsstereotypiske mønstre.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– I dagens regjering er det ikke 50 prosent representasjon av begge kjønn – verken i alle departementer eller i regjeringen som helhet. Derfor mener vi det er viktig å kreve full likestilling i den nye regjeringen, sier leder Katinka Riksfjord Sporsem i Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti.
Hun viser til at Arbeiderpartiet har vedtatt at begge kjønn skal være representert i alle «valg, nominasjoner og oppnevninger».
– Like muligheter og likestilling er en helt sentral del av Arbeiderpartiets verdigrunnlag, og det bør være en selvfølge at dette også skal gjelde i den aller viktigste maktorganisasjonen, som regjeringen er, sier Sporsem.
Overvekt av menn
I neste uke går Senterpartiet ut av regjeringen, og statsministeren jobber nå med å sette sammen en ren Ap-regjering.
Det er i dag 41 kvinner og 53 menn i den politiske ledelsen i regjeringen, ifølge en oversikt kvinnenettverket har laget. Ni av statsrådene er kvinner og elleve er menn.
Dette er Sp-statsrådene som nå skal erstattes av Ap-politikere:
Blant dagens Ap-statsråder er det seks kvinner og seks menn, mens den politiske ledelsen fra arbeiderpartiet består av 25 kvinner og 34 menn.
– Særlig problematisk
Sju av 20 departementer i dagens regjering har ikke 50 prosent representasjon av begge kjønn i den politiske ledelsen.
– Vi synes det er særlig problematisk at flere av departementene med skjev representasjon følger kjønnsstereotypiske mønster. Det er kun kvinner i politisk ledelse i Barne- og familiedepartementet og i utviklingsministerens politiske ledelse, mens det er en sterk overvekt av menn i politisk ledelse på politikkområder som finans, samferdsel, justis og på SMK, sier Sporsem.
Source link